×

survival mes info

Survival is HOT! Op dit moment zijn er veel beginnende survivalists zoekende naar de juiste uitrusting en de tools die daar bij horen. Op deze pagina vind je informatie over de verschillende types survivalmessen.

 

Survival mes kopen?

 

Survival Mes Kopen

Een survival mes is bij survival vaak een van de eerste dingen die in je opkomt, maar wat is een goed mes? 

Wanneer je op Google de woorden “survival mes” intikt krijg je letterlijk tientallen pagina’s met allerlei messen, maar zijn dit ook survival messen?

Een survival mes kun je vinden in allerlei soorten en prijzen, dit kan gaan om een mooi handgesmeed stevig survival mes die je kan gebruiken voor houtsnijden, jagen en vissen. (Een mooi voorbeeld van zon survival mes is de Brusletto kniven of de Brusletto Vassfaret Bushcraft) tot een survival mes met een ingebouwde vuurslag en andere tools die handig zijn in een survival situatie. (Mooie voorbeelden zijn; Het Camillus Les Stroud Mountain Knife, het Buck Outdoor Survival mes en de Jaguar Bushcraft Knife). Zoek je een simpel survival mes die ook gewoon dienst kan doen als zakmes, dan kun je kiezen voor een klapmes, deze komen in hele veel soorten en maten. (Een paar voorbeelden zijn; de Buck Bantam, of een X-Treme Para Survival met paracord).

Welk survival mes je kiest is sterk afhankelijk van wat je er mee gaat doen, en natuurlijk je persoonlijke voorkeur. Gebruik je hem alleen als zakmes dan heb je waarschijnlijk genoeg een een goed klapmes. Ben je van plan om een weekend in de wildernis door te brengen en ben je op jezelf aangewezen? In dat geval kun je beter een stevig full tang survival mes kopen met extra functies zoals een vuurslag. Ben je van plan om er aanmaakhout voor een vuurtje mee te maken dan kun je beter een full tang survival mes met vast lemmet halen (een mooi voorbeeld is de Brusletto Vassfaret Bushcraft).  

Een goed survival mes helpt je bij:

-          Hout splitten
-          Graven
-          Een shelter maken
-          First aid geven
-          Vuur maken
-          Jagen
-          Eten klaarmaken
-          Verdediging

 

Full Tang, wat is dat?

Wanneer je naar survival messen gaat kijken zul je deze term vast tegenkomen. De uitleg is vrij simpel; full tang betekend dat het mes en het handvat uit één stuk metaal gemaakt zijn en waarvan het staal van het lemmet doorloopt tot de achterkant van het handvat. (Zie hieronder een voorbeeld van een Full Tang mes) Als je een stevig en duurzaam mes zoekt, dan is een full tang mes vaak de beste keuze. Uit de vele messen is een full tang survival mes het sterkste.

Soorten:

Push Tang: Zoals het woord al aangeeft is het met een push tang het lemmet in het handvat van het mes gedrukt (dit kan half of volledig zijn) en vastgemaakt met lijn of epoxy. 

Rat tail tang: De naam geeft het al aan dit is een lemmet waarvan het achtereind smaller gemaakt is of waarvan het lemmet vastgelast is aan een stuk staal in de vorm van een staart.

Full tang: Full tang betekend dat het mes en het handvat uit een stuk metaal gemaakt zijn en waarvan het staal van het lemmet doorloopt tot de achterkant van het handvat.

Full tang partial tang push tang

Het Lemmet van een survival mes:

Wat voor survival mes moet ik kopen en welk lemmer is het meest geschikt voor een survival mes? Dit  hangt sterk af van je eigen voorkeuren. Sommigen zeggen dat een glad of straight lemmet beter is dan een gekarteld of serrated lemmet. Het voordeel van een glad of recht lemmet is dat je het gemakkelijk zelf kan slijpen op een wetsteen terwijl de ander een speciale slijper nodig heeft.

Er zijn ook verschillende types te vinden, het meest voorkomende lemmet is het zogenaamd Drop Point lemmet waarbij de rug van het mes doorloopt tot de punt van het mes. Een ander veel voorkomend type is de clip point. Zo genoemd omdat het net lijkt alsof er een stuk uit de bovenkant van het mes “geclipped”is.

Drop point survial messen:

Brusletto Vassfaret Bushcraft survival mes Camillus Les Stroud Mountain Knife Survival Mes Klecker Abiqua Hunter Jacht Survival Mes

 

Dan heb je ook nog de Tanto, deze is gebaseerd op de japanse Wakizashi en tanto messen werden vroeger gedragen door de Samurai. Tanto messen zijn speciaal geschikt om mee te steken door harde materialen en heeft daarom een extreem sterke punt. 

Tanto survival messen:

Buck Bones Black Survival Mes Klecker Slice Survival Mes Bechmade Protagonist Survival mes

 

Lengte van een survival mes:

Ook een belangrijk aspect voor een survival mes is de lengte van het lemmet. Een mes met kleiner lemmet maakt het moeilijker om er bijvoorbeeld hout mee te hakken, terwijl kleiner voor het bereiden van eten bijvoorbeeld wel weer gemakkelijker is. Hoe groter het mes, des te moeilijk is deze weer mee te nemen. Welke lengte van een survival mes moet je nou kopen? De lengte van een survival mes hangt hierin sterk af van de manier waarop hij gebruikt gaat worden en natuurlijk persoonlijke voorkeur.

  

Soorten staal:

Er zijn vele soorten staal maar je kan er vanuit gaan dat een survival mes gemaakt is van RVS (roestvrij staal) of in het engels stainless steel genoemd of carbon. RVS is bijna onverwoestbaar waarbij carbon sneller roest, maar carbon houdt langer de scherpte vast dan RVS en is lichter. Voor een survival mes zijn beide keuzes goed en ook dit hangt af van persoonlijke voorkeur.

 

Heel leuk allemaal maar welk survivalmes moet ik nou kopen?

Welke survival mes je moet kopen kunnen hangt sterk van jouw eigen voorkeur af. Hieronder hebben wij een overzicht gemaakt van onze eigen favorieten.
De survival messen waarmee je volgens ons zeker niet de plank gaat mis slaan zijn:

 

Brusletto Vassfaret Bushcraft survival mes

 

De Brusletto Vassfaret Bushcraft!

Onze persoonlijke voorkeur gaat uit naar de Brusletto Vassfaret Bushcraft.

Dit is een echt survival mes! Full tangvast lemmethandgesmeed,
een mooi houten handvat en stevig lederen schede. Kortom een prachtig en veelzijdig mes!

 

Highlander Jaguar Buscraft survival mes

 

Als de Brusletto Vassfaret Bushcraft voor jou net wat te prijzig is dan is het Jaguar Bushcraft Knife van Highlander zeker een aanrader!

Dit is ook een echt survival of zoals de naam al aangeeft Buschraft mes!
Een survival mes met een vast lemmetfull tang, een mooi houten handvat, met schede en vuurslag!
Gezien prijs kwaliteit zal je zeker geen spijt krijgen als je dit survival mes koopt.

 

Buck Rosewood Large Survival mes

 

Zoek je een mes die je wat gemakkelijker mee kan nemen, dan kom je vaak uit op een klapmes, en dan raden wij toch de Buck messen aan!

Als je een mooi handzaam en gemakkelijk mee te nemen survival mes zoekt dan is een persoonlijke voorkeur de Buck Vantage Avid Rosewood Large! 
Een prachtig mes van Buck met een super mooie uitstraling.

 

Buck Bantam Survival Mes

 

Mocht de Buck Rosewood toch voor jou wat aan de prijzige kant zijn, dan kunnen we je, wederom van buck, de Buck Bantam series aanraden!

Ook een prachtig survival mes met kunststof handvat en leverbaar in verschillende camo uitvoeringen! 

 

Weet je nou nog niet wat jou keuze moet zijn? Neem eens contact met ons op of kom langs in onze showroom en dan helpen wij je graag persoonlijk verder!